Historiek JBOC

Het JeugdBasketbal OpleidingsCentrum is een samenwerkingsverband tussen vijf basketbalclubs uit de Gentse regio die hun krachten bundelen. De bedoeling is een eenvormig beleid uit te stippelen en de beschikbare middelen zo optimaal mogelijk aan te wenden.

Op 1 januari 2001 ondertekenden de basketploegen van Black Bears Gent, Jeugd Gentson en De Pinte een eerste samenwerkingsovereenkomst. In het seizoen 2001 – 2002 werd een beleidsnota opgesteld en werd er gestart met verschillende initiatieven. Korte – termijn - doelstellingen werden gerealiseerd zowel voor wat betreft de opleiding van jeugdspelers, de werking van de talentenpool en de realisatie van overheidsprojecten.Concreet resulteerde dit voor het seizoen 2001 – 2002 in de selectie van vier jeugdspelers van de talentenpool in een nationale jeugdselectie. In teamverband werd door verschillende ploegen van het JBOC de Beker van Oost–Vlaanderen gewonnen. De Fiba-cadettenploeg speelde de finale van de Beker van België.

In de loop van dat seizoen bleek het project “JBOC” de aandacht te trekken van twee andere gerenommeerde Gentse clubs. Zowel kersvers tweede nationaler Falco Sint-Amandsberg als Bavi Gent legden contacten en ondertekenden uiteindelijk de overeenkomst bij de start van het seizoen 2002 - 2003. Dit gaf een nieuwe impuls aan deze prille onderneming, waarbij de positie van het centrum binnen het Gentse sportlandschap verstevigd werd.

In januari 2003 werd het project op het financiële vlak verzekerd door de ondersteuning en de samenwerking met Partena. Dit leidde naar een naamswijziging waar de structurele partner werd in herkend.

Een maand later werd een belangrijke subsidie binnengesleept. Deze werd toegekend door de Provincie Oost-Vlaanderen. Het betekent dat de idee van samenwerking tussen clubs binnen de provincie kan uitgedragen worden. De geboorte van het PartenaJBOC-Net was een feit.

Een eerste officiële erkenning kwam er toen PartenaJBOC begin 2003 de Panathlontrofee Gent 2003 won. Dit gebeurde in het kader van “De rechten van het kind”.

In 2004 ontvingen we de trofee: "Sportverdienste stad Gent voor de beste jeugopleiding".

Later in 2004 was het JBOC medeorganisator van "Sporttak in de kijker in Oost-Vlaanderen" voor de Vlaamse Basketbal Liga.

In 2009 werd ook Optima Gent lid van het JBOC. De Gentse trots die speelt in eerste nationale is de vaandeldrager van het JBOC. In de toekomst moet het onze bedoeling zijn om talentvolle jongeren te kunnen kweken die een plaatsje kunnen bemachtigen bij Optima Gent. Dit jaar zullen spelers van de talentenpool al volop hun kans krijgen in de zogenaamde D-League!

In 2013 werd door de fusie tussen Gent Dragons (vroegere Optima) en Black Bears het aantal aangesloten clubs teruggebracht van 6 naar 5.
Daar de nieuwe fusie club, Gent Hawk, alle leden van beide ploeg verzamelde is het aantal jeugdspelers gelijk gebleven en blijft het JBOC met meer dan 600 jeugdspelers de grootste koepelorganisatie in de sport in de regio!

In 2016 besloot Gent Hawks zijn jeugdwerking te stoppen en enkel nog in te zetten op zijn seniorenwerking. De jeugd spelers vonden onderdak bij de andere Gentse clubs die hun jeugdwerking verder intensifieerde.

 

  
 
Copyright JBOC - Gebruiksovereenkomst - Privacybeleid - Powered by - Inloggen